Uppladningsbara batterier är mera miljövänliga

LivsstilSenaste NyttTeknik

Written by:

Batterier är en stor förbrukningsvara i dagens samhälle. Med miljöfarliga komponenter kan de vara jobbiga att göra sig av med på ett ansvarsfullt sätt. Därför blir uppladdningsbara batterier allt mer populära. Alla enheter som kan återuppladdas så som din mobiltelefon, dator, surfplatta och mycket mer innehåller 18650 batterier, eller litiumbatterier. Dessa är versioner av uppladdningsbara batterier vi använder i vardagen, de används då de är särskilt starka, små och lätta. Men vilka är fördelar och nackdelar med att använda ett uppladdningsbart batteri i vardagen i sina andra enheter? Här kommer en lista på några för och nackdelar med uppladdningsbara batterier.

Miljövänligt

Med engångsbatterier är där inte mycket annat att göra när de tar slut på laddning än att slänga dem. Därför slösas det på materialet som används för att producera dem. Ett uppladdningsbart batteri kan laddas tusentals gånger och har därför en längre livscykel. Därmed hamnar ett uppladdningsbart batteri inte på soptippen lika lätt. Litium-ion batterier är de mest miljövänliga batterierna då de håller en laddning längre och inte innehåller lika många farliga gifter som andra batterier.

Långsiktigt bra för plånboken

Mängden batterier som köps under längre tid kan bli väldigt dyrt, beroende på antalet enheter som kräver dem i hushållet. Det kanske verkar billigare i nuet att köpa ett paket standard batterier men i längden så blir uppladdningsbara batterier billigare. Ett uppladdningsbart batteri kan hålla upp till cirka 1000 laddningar om det förvaras i kylen. Därför kan ett uppladdningsbart batteri hålla i flera år innan det behöver återvinnas. Därför går förbrukningen av mängden batterier ner markant i längden.

Praktiskt

Uppladdningsbara batterier kommer i alla vanliga storlekar så som AAA, AA och så vidare. Därför passar de smidigt in i de flesta batteridrivna apparater. Ett uppladdningsbart batteri kan även fås i alla de märken du är mest van vid så som Duracell, Energizer, Fujitsu och så vidare. Det är även praktiskt att inte behöva köpa nya batterier med jämna mellanrum, istället kan det gamla bara laddas och användas igen.

Begränsningar

Där är några begränsningar med uppladdningsbara batterier som du bör ta hänsyn till. Det är en bra ide att ladda sitt batteri innan det blir helt urladdat. Ett uppladdningsbart batteri bör förvaras i kylen vid en laddning på 40% för så lång livstid som möjligt. Dessa underhållnings tips bör följas eftersom ett uppladdningsbart batteri har tendensen att överhetta om det överansträngs eller förvaras i en varm omgivning (över 25 grader). Detta bör undvikas då detta sliter på ett uppladdningsbarts batteri och kan till och med förstöra det.

I slutändan handlar det om vad du som konsument värderar högst. Det kan antingen vara miljöaspekten, att begränsa förbruket av material och minska mängden giftigt avfall. Kostnaden antingen kortsiktigt eller långsiktigt, vanliga batterier är billigare just nu men i längden är det motsatta sant. Det är inte en stor anpassning då de uppladdningsbara batterierna är kompatibla med gamla och passar i vanliga apparater. Frågan är bara om du är redo att ladda ett batteri för att få alla dessa fördelar.