Kikare för natur och jakt

Senaste Nytt

Written by:

Kikkertland.se har ett brett utbud av fågel-, natur-, och jaktkikare, samt andra handhållna kikare anpassade för utomhusbruk. En kikare som är vattentät är en stor fördel när du vistas ute i naturen. Läs mer om jaktkikare på https://kikkertland.se.

Handhållna kikare

Den bästa utrustningen är den som man faktiskt lätt kan ta med sig. Ta vara på egenskaperna hos handkikaren. Den är lätt att ta med sig på sina utflykter och äventyr och fyller dessutom en fantastisk funktion. Kom nära fåglarnas okända värld och ta del av världen uppe i träden på riktigt.

Kikare är ett tidlöst enkelt verktyg som ger dig en fantastisk insikt i naturen på riktigt nära håll. Det spelar ingen roll om du tittar på fåglar, fjärilar, träd, djur eller något annat i naturen. En kikare har man alltid stor nytta av!

God sikt

Kikaren är ett oumbärligt optiskt instrument för varje jägare. Utan en kikare kan jägaren inte utföra sina uppgifter korrekt. Ett gott sikte behövs inte bara under själva jakten, utan även vid de årsinventeringar som jägare på fältet utför eller bara för att se vad som händer.

Bra sikt är med andra ord alltid bra. I början och slutet av dagen, när solnedgången kryper närmare eller mörkret får ge vika för det första morgonljuset, är det nödvändigt att ha en kikare med bra bildkvalitet.

Hur vet jag vilka specifikationer min kikare ska ha? Nedan kollar vi närmare på förstoring, ljusstyrka, linsstorlek och skymningsvärde.

Förstoring

Kikare för fågelskådning och jakt har som regel 8x eller 10x förstoring.

Linsstorlek och ljusstyrka

Om du ska ha en kikare när du jagar är ljusstyrkan en av de viktigaste sakerna att tänka på. Jakt sker ofta i gryning eller skymning när ljuset inte är det bästa vilket gör att den kikare du använder bör ha en stor frontlins som släpper in mycket ljus.

Vill  du använda kikaren vid gryning och skymning passar en kikare med stor främre lins (42-50mm) bäst. Vill du hellre ha en kikare som är mindre och lättare så bör du välja en mini-/kompaktkikare.

De flesta som ska använda kikaren till jakt väljer en med 50-56 millimeters frontlinsdiameter. Kommer du endast jaga under bättre ljusförhållanden kan du självklart välja en kikare med något mindre frontlins.


Skymningsvärde

Skymningsvärdet säger något om hur väl kikaren fungerar under sämre (mörkare) förhållanden. Ljusstyrkan säger något om bildens ljusstyrka och hur väl du kan urskilja detaljer. Vad är bäst? Ett bra skymningsvärde eller hög ljusstyrka? Det är förstås bra om båda värden är höga i en kikare.

Om du måste välja kan det vara värt att fundera över följande. I bra ljusförhållanden är ljusstyrka alltid att föredra före skymningsvärde. I sämre ljusförhållanden är skymningsvärde att föredra. Vad innebär det i praktiken för jägaren? Som jägare är du ofta i rörelse och behöver kunna hantera långa skymningar. I detta fall är ett högt skymningsvärde att föredra.