Cappadocia: Resemålet för den som vill uppleva något annorlunda

FritidKulturLivsstilResaSenaste Nytt

Written by:

Cappadocia är ett område i Turkiet som är helt unikt. Det ligger i central Turkiet och har en lång historia för kristna och innan dess många andra folkslag. Speciellt under 80-talet var Cappadocia ett populärt resmål, och än idag är detta vackra område perfekt för äventyrare som vill prova något annorlunda. Besök detta området med flyg och se de utomjordiska landskapen i dalarna och på topparna av bergen som formats av vulkaniska utbrott. Cappadocia är perfekt resmål för den som gillar att vandra, njuta av vacker natur, annorlunda städer och mycket mer. Den turkiska kulturen är verkligen rik i detta området, vilket ger ett djup av historia och kultur till vart besök som görs.  

Vad är Cappadocia?

Cappadocia är ett gammalt kristet namn för ett område i centrala Turkiet. Området är svårt att definiera geografiskt men har omnämnts genom historien i många årtusenden. Området består av 10–15 större städer som alla bjuder på något unikt. I inbyggda städer i klipporna har människor levt på platåer och i dalar i århundraden

Njut av omgivningen

Cappadocia är speciellt känt för dess natur. Miljön ser utomjordiskt ut med de många klippor, sten och berg i underliga former. Ta med familj eller vänner på en vandring igenom många av de vackra områdena i Cappadocia. Orangea eller vita klippiga landskap ger vandringen fantastiska utsikter. Hästturer genom bergen är också ett populärt sett att se landskapet på eller från en av de olika utsiktsplatserna i området.

Luftballongs tur

Njut av det utomjordiska landskapet från en luftballong. Då Cappadocia ligger i genomsnitt en kilometer över havsytan betyder det att luften är extra klar. Kom upp i en luftballong och njut av soluppgången eller nedgången. Här kan du hitta några av de billigaste luftballonghyrningarna i världen med en av de vackraste utsikterna över ett månliknande landskap. Turerna brukar vanligtvis starta om morgonen och bjuder på frukost, en flygtur i luftballong och därefter champagne, allt till soluppgången.

Se underjordiska städer

Klippor, kullar och bergen i Cappadocia består av mycket mjuk sten från olika vulkanutbrott genom historien. Stenen har eroderats och skapat pelare av den hårdare stenen, dessa ”fe skorstenarna” präglar hela området med sitt magiska utseende. Denna miljö har under många århundraden skapat en möjlighet för människorna i område. Genom att hugga ut hål i stenen så har människor i många tider gjort hem, kyrkor och till och med underjordiska städer här. Vandra runt i dessa historiska bostäder som ser ut som något direkt ur stjärnornas krig. Du kan till och med välja att bo i ett av de många hotellen som är inhuggna i klipporna.

Ät kebab

I Turkiet är kebab ett måste. Just i Cappadocia är en slags kebab särskilt traditionell: Testi kebab. Testi kebab tillagas i ett lerkrus som täcks av ett lock av bröd. Denna ler urna sätts bland glöden i en eld och behöver flera timmar för att tillagas. Därför är det viktigt ifall du vill ha en traditionell testi att du boka bord några timmar i förväg. När den väl ska ätas så kläcks urnan upp och ut kommer den kokandes kebaben